ŠTA JE JOBFAIR?

Najveći sajam poslova za studente i diplomce

Sajam poslova „JobFair 19 - Kreiraj svoju budućnost!” se održao 4. i 5. novembra 2019. godine tradicionalno u zgradi Tehničkih fakulteta. Petnaesti put zaredom organizatori Sajma, studenti volonteri, radili su na ostvarivanju zajedničke misije – smanjenju nezaposlenosti među mladima, obezbeđivanju najkvalitetnijeg kadra poslodavcima i uspostavljanju bolje komunikacije između obrazovnog sistema, kompanija koje posluju u našoj zemlji i studenata.

Studenti su imali priliku da se na jednom mestu upoznaju sa velikim brojem kompanija iz tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih struka, saznaju više o poslovima i praksama u ponudi, kao i o tome koja znanja i veštine je potrebno da razvijaju kako bi se lakše zaposlili. Kao i proteklih godina, u realizovana su brojna predavanja, tribine i treninzi koji su studentima pomogli da efikasnije predstave svoje kvalitete poslodavcima. Interesovanje koje su studenti širom Srbije tokom prethodnih godina pokazali za JobFair doprinelo je jačanju nacionalnog karaktera Sajma, stoga smo se i ove godine potrudili da što više naših kolega sa svih univerziteta u Srbiji dobije priliku da se uživo predstavi poslodavcima i upozna sa aktuelnim trendovima u svojoj struci.

„JobFair 19 - Kreiraj svoju budućnost!” vidimo kao izuzetnu priliku za nalaženje posla ili prakse, a ujedno i najbolje mesto za razmenu ideja i informacija o novinama na tržištu rada. Iz tog razloga smo se potrudili da ovog novembra što više predstavnika obrazovnih ustanova, kao i kompanija i studenata, doprinese svojim prisustvom i aktivnim učešćem na Sajmu.

Trudićemo se da i sledeće godine nastavimo tradiciju uspešno organizovanih Sajmova i opravdamo kako Vaše poverenje, tako i Vaša očekivanja.

ORGANIZATORI

Best (engl. Board of European Students of Technology - BEST) je međunarodna studentska organizacija koja studentima tehničkih fakulteta nudi komplementarno obrazovanje, razvoj potencijala i podršku u započinjanju karijere u struci. BEST je na međunarodnom nivou osnovan 1989. godine i organizuje preko 100 događaja godišnje, povezujući na taj način studente sa 97 univerziteta u 34 zemlje Evrope.

Lokalna grupa Beograd od 2003. godine obezbeđuje povezivanje, razmenu i saradnju među studentima Evrope, i kao takva danas je jedna od najprepoznatljivijih studentskih organizacija na Univerzitetu u Beogradu. Čak 18 fakulteta beogradskog univerziteta nalazi se u sklopu BEST-a, obuhvatajući na taj način sve tehničko-tehnološke i prirodno-matematičke fakultete, kao i farmaceutski fakultet, a godišnje brojimo preko 150 članova.

Glavne delatnosti udruženja su organizovanje stručnih seminara, inženjerskih i programerskih takmičenja i kulturnih razmena, kroz koje se stvara dodatna vrednost obrazovanju koje pruža Univerzitet. Neki od događaja koje smo organizovali su:

 • • 14 međunarodnih akademskih seminara;
 • • 11 lokalnih inženjerskih takmičenja - EBEC Belgrade;
 • • 2 Regionalna inženjerska takmičenja - EBEC Balkan;
 • • Finalnu rundu evropskog inženjerskog takmičenja - EBEC Final;
 • • 29. Evropsku konferenciju studenata tehnike - General Assembly 2011;
 • • 8 lokalnih seminara dizajna i brendiranja - BEST Design Week;
 • • 3 intenzivna programerska takmičenja - CodeBeyond.

BEST Beograd za svojih petnaest godina postojanja uspešno povezuje studente, kompanije i Univerzitet. Godinama unazad, ostvarujemo uspešnu saradnju sa Univerzitetom u Beogradu, internacionalnom IT Akademijom, organima državne uprave, gradom Beogradom, kao i sa velikim brojem nevladinih organizacija. Pored toga, preko 2000 studenata sa Univerziteta u Beogradu dobilo je priliku da učestvuje na našim lokalnim i internacionalnim projektima a preko 2200 studenata tehnike je posetilo Beograd zahvaljujući nama.

Za više informacija o udruženju BEST Beograd posetite sajt www.best.rs

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - Istek Lokalni komitet Beograd (Electrical Engineering STudents’ European assoCiation - EESTEC) predstavlja apolitičnu, nevladinu i neprofitnu volontersku organizaciju. Istek je osnovan 1986. godine u Ajdhovenu, u Holandiji, a danas broji 52 lokalnih komiteta u 25 država Evrope.

Istek okuplja studente elektrotehnike i računarstva širom Evrope sa ciljem unapređenja njihovog akademskog, profesionalnog i društvenog života. Kroz brojne aktivnosti, uključujući stručne radionice, kulturne razmene i internacionalne konferencije, Udruženje podstiče širenje mreže internacionalnih kontakata, kao i razmenu ideja između budućih inženjera.

Lokalni komitet Beograd postao je punopravan član Udruženja na Kongresu u Londonu 2000. godine i trenutno važi za jedan od najbrojnijih i najbolje organizovanih lokalnih komiteta u Evropi. Tokom 18 godina postojanja, preko 800 studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu imalo je priliku da poseti brojne događaje širom Evrope.

Od osnivanja do danas, organizovano je preko 100 lokalnih i internacionalnih projekata. Kroz mnoge internacionalne konferencije, radionice i razmene, ugostili smo preko 700 studenata elektrotehnike i računarstva, koji su imali priliku da upoznaju naš grad i kulturu, kao i naše akademske aktivnosti. Pored internacionalnih događaja, LK Beograd svake godine uspešno realizuje 5 lokalnih projekata, u čijoj organizaciji učestvuje više od 150 studenata volontera.

Na proleće 2018. godine, Istek LK Beograd uspešno je realizovao čak tri lokalna projekta, a to su: Dvadesetčetvoročasovni hakaton na temu Data Science-a, takmičenje iz automatike u kom se oprobalo skoro 50 studenata, kao i devetu po redu Akademiju mekih veština (“Soft Skills Academy — Unapredi svoje sposobnosti!”). Takođe, ove godine nas, pored JobFair-a, očekuje i stručni seminar “Brand New Engineers — Od integrala do inženjera”, koji se takođe organizuje devetu godinu zaredom. Seminar će biti propraćen sa još tri takmičenja za buduće inženjere.

Pored lokalnih događaja, Istek LK Beograd organizuje mnoge internacionalne dogaćaje koji imaju za cilj povezivanje studenta elektrotehnike i računarstva širom Evrope. Neki od dogaćaja su:

 • • 30. Kongres Udruženja 2016. godine, koji je posetilo preko 300 inostranih studenata;
 • • 1. Jesenji kongres koji se održao 2016. godine;
 • • 8 internacionalnih stručnih radionica, među kojima je Međunarodna akademska radionica „Lead the Way!’’, održana u martu 2011. godine, u kojoj je učestvovalo 30 studenata iz 13 evropskih zemalja, a proglašena je za jedan od 32 najbolja projekta od strane Evropske komisije;
 • • 11 kulturinh razmena, među kojima je i “Belgrade State of Mind”, čije je treće izdanje održano 2017. godine kada je 20 studenata iz preko 10 zemalja posetilo Beograd.

Za više informacija o udruženju Istek LK Beograd posetite sajt http://eestec.etf.rs

NACIONALNI KARAKTER SAJMA

Sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta „JobFair - Kreiraj svoju budućnost!” je projekat koji raste već petnaest godina i od 2010. godine ima nacionalni karakter. Uspeh našeg projekta prethodnih godina u Beogradu naveo nas je da i studentima ostalih univerzitetskih gradova u Srbiji olakšamo traženje prvog posla i pružimo priliku za stručno usavršavanje putem praksi.

U periodu trajanja kampanje održavaju se promocije i prezentacije „JobFair”-a u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Interesovanje koje su studenti pokazali za JobFair opravdalo je očekivanja – pored brojnih CV-jeva u bazi, pristiglih iz drugih univerzitetskih centara, jedan deo posetilaca činile su upravo naše kolege iz ovih gradova.

Imajući to u vidu, ove godine nastavićemo ono što se pokazalo kao dobra praksa i održaćemo nacionalni karakter Sajma, kroz promocije na svim univerzitetima, PR kampanju usmerenu ka studentima iz cele zemlje, ostvarivanje i održavanje saradnje sa univerzitetima u drugim gradovima. Nadamo se da će i ove godine veliki broj naših kolega iz svih gradova u Srbiji doći na Sajam, upoznati se sa predstavnicima kompanija i napraviti važan korak za svoju karijeru.

CV BROWSER

Aktivna baza biografija

Ljudi napreduju, učestvuju na projektima i seminarima, edukuju se putem treninga, zapošljavaju se i menjaju radna mesta. Jednostavno rečeno, promene su svakodnevne. Trend prebacivanja poslovanja na veb platforme je u vrtoglavom porastu, a i sam Internet je odavno prevazišao koncept po kojem je njegova osnovna i jedina namena širenje informacija i slobodan pristup istim. U skladu sa tim, Sajam ide u korak sa razvojem novih tehnologija i od 2011. godine je umesto dotadašnjeg načina posredovanja između studenata i kompanija i uvedeno novo rešenje pod nazivom „JobFair CV Browser“.

Prethodnih godina kompanije su nakon završenog Sajma dobijale kompakt disk sa biografijama studenata koji su ih ostavili do tog trenutka. Iako u trenutku prosleđivanja baze biografija kompanijama podaci u samoj bazi jesu bili tačni, u savremenom društvu, iluzorno je očekivati da se za godinu dana ne promeni ništa. Imajući u vidu nedostatke ovakve vrste komunikacije između poslodavaca i onih koji traže posao, uveli smo aktivnu bazu podataka.

Svima koji se registruju na sajtu JobFair-a na dane Sajma i ostave svoj CV, omogućeno je da isti dopunjuju tokom cele godine. S druge strane, kompanije sada dobijaju pristup „JobFair CV Browser“-u, kojim će moći da vrše pretragu po potrebnim kriterijumima (fakultet kandidata, prosek, rad na projektima, radno iskustvo, poznavanje stranih jezika,...). Takođe, kompanije imaju mogućnost da dobiju biografiju izabranog kandidata u PDF formatu, a svaka promena koju student izvrši istog trenutka biće vidljiva HR menadžerima koji pregledaju biografije.

REKLI SU O NAMA

“Success always comes when preparation meets opportunity and this is exactly what happened in this this year’s JobFair 14 - Create your own future. I really enjoyed the JobFair 14 and I was truly impressed with the staff Professionalism and Customer service. Fantastic job once again by the main Organizers and JobFair’s team in organizing, promoting and running an excellent event! TOP NOTCH!”


Yiannis Kokkinis MBA

HR Program Manager Region Mediterranean

HR Director Serbia, Montenegro, Albania, Macedonia

"Kompanija Grundfos je u Job Fairu pronašla jednog od svojih prvih partnera u zapošljavanju novih kolega. Već 5 godina sarađujemo sa studentima koji organizuju Sajam i svake godine primećujemo njihov sve veći napredak i razvoj, kao i sve vise energije i posvećnosti u organizaciji Sajma. Nastavljamo saradnju i dalje i sigurni smo da je još mnogo lepih godina pred nama."


Jelena Filipović

Recruitment Officer at Grundfos Manufacturing Serbia

"Početak rada Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji se poklapa sa prvim Job Fair-om održanim u Beogradu 2005. Razvojni centar je krenuo sa 8 inženjera koji su radili na projektu prepoznavanja rukopisa, a 10 godina kasnije broji 150 inženjera iz više grupacija Majkrosofta. Partnerstvo sa Job Fair-om je imalo veliku ulogu u zapošljavanju inženjera tokom prethodnih 10 godina. Ogromno interesovanje studenata tokom jubilarnog desetog Job Faira svedoči o mogućnostima koje su date i kompanijama i studentima."


Bojan Rošić

Activity Manager - Microsoft Development Center Serbia

"P3 communications je kompanija koja od najranijih dana prepoznaje značaj JobFair-a i veoma vrednuje entuzijazam studenata koji učestvuju u organizaciji ovog izuzetno značajnog događaja za naše društvo i državu. Od samih početaka pa do današnjih dana JobFair predstavlja glavni izvor inženjera koje P3 communications zapošljava. Zahvaljući JobFair-u i ja sam našao posao i zaposlio se u ovoj uspešnoj kompaniji. Nekada kao student bio sam deo tima koji je osnovao i organizovao 1. JobFair i nalazio se ispred štanda tražaći posao, a od zapošljenja pa sve do danas predstavljam P3 Communications iza štanda, nudeći posao. Vidimo se na sledećem JobFair-u..."


Miša Miladinović

Project Manager - P3 Communications

Član UO 1. i 2. JobFair-a